Veelgestelde vragen

Vanaf wanneer kan ik als handelaar pakketten beginnen versturen met wij.leveren?

 • We mikken op september 2022 voor een volledig operationeel verdeelplatform.
 • Statik ontwierp reeds een eerste versie van het wij.leveren platform, met enkele basisfunctionaliteiten. Dit wordt nu uitvoerig getest door handelaars.

Wie zal de pakketten versturen?

 • Op het event van 9 juni werd het nieuws bekend gemaakt: bpost wordt de eerste logistieke partner voor de leveringen. Hiermee zijn alle partijen aan boord die nodig zijn om na de zomer pakjes te verzenden.
 • De komende weken staan in het teken van de integratie met bpost. Het projectteam onderzoekt ook of er bijkomende lokale logistieke partner(s), zoals fietskoerier(s), kunnen ingezet worden.

Wat is de kostprijs van de verzendingen?

bpost werkte een aantrekkelijk prijsvoorstel uit voor handelaars. Lees er hier alles over.

Hoe kan ik deelnemen aan wij.leveren?·      

 • In september 2022 plannen we een volledig operationeel verdeelplatform te hebben. Rond die tijd zal er nog een oproep gedaan worden om hiervoor in te tekenen.
 • Nu Statik een eerste versie heeft ontworpen van het wij.leveren platform, met enkele basisfunctionaliteiten, krijgen we graag feedback van de handelaars die binnenkort met dit platform zullen werken. Het invullen van de gebruikerstest duurt ongeveer 15 minuten. Jouw mening en inzicht zullen ons weer een stapje dichter bij een gebruiksvriendelijke en efficiënte tool brengen. Wil je meedoen? Laat het ons weten via wijleveren@leuven.be
 • Wens je - vrijblijvend - op de hoogte gehouden te worden van het project? Schrijf je hier in. Je ontvangt een vijftal digitale nieuwsbrieven per jaar.

Wie kan deelnemen aan het project wij.leveren?

Lokale handelaars

 • uit Leuven (centrum + deelgemeenten), Bierbeek, Rotselaar, Holsbeek, Oud-Heverlee, Haacht en Lubbeek
 • die producten verkopen, uit alle branches binnen de detailhandel
 • met of zonder eigen online verkoopkanaal

Voor welke goederen biedt wij.leveren mogelijkheden?

Dit project focust op het vervoer van producten – in alle branches binnen de detailhandel. Verse waren die kunnen bederven, bereide maaltijden (take-away), gekoelde producten en warme dranken komen aanvankelijk niet in aanmerking. Lees hier meer over de types van pakketten.

Hoe zal het concreet werken?

 • Klanten bestellen via een online verkoopkanaal (bv. webshop) of fysiek in de winkel.
 • Deze bestellingen verschijnen op het distributieplatform. Het is de bedoeling om het online verkoopkanaal van de handelaar en het distributieplatform automatisch met elkaar te linken.
 • Vervolgens worden de pakjes op een duurzame, slimme en efficiënte manier opgehaald en aan huis geleverd. Het platform linkt de handelaar automatisch aan onze eerste logistieke partner bpost (waarbij leveringen maximaal gegroepeerd worden). Het projectteam onderzoekt ook of er bijkomende lokale logistieke partner(s), zoals fietskoerier(s), kunnen ingezet worden.

Neemt dit wij.leveren platform mijn webshop over?

Absoluut niet. Het wij.leveren platform is enkel bedoeld voor het regelen van de leveringen en de handelaars te linken aan een duurzame vervoerder. Handelaars met een eigen online verkoopkanaal behouden dus hun webshop, het distributieplatform is enkel bedoeld voor het regelen van de leveringen.

Waar kan ik als handelaar leveren?

Het project werkt met lokale verzendingen, binnen de regio van wij.leveren: Leuven, Bierbeek, Lubbeek, Rotselaar, Haacht, Holsbeek en Oud-Heverlee. Maar je kan ook buiten de wij.leveren regio verzenden. Dit zijn de bovenlokale verzendingen, met bestemmingen in heel België en het buitenland.

Wat is het doel van wij.leveren?

Het project wij.leveren ontzorgt de lokale handelaars, stimuleert het lokaal shoppen en maakt werk van duurzame stadslogistiek. De klanten krijgen ook het comfort van handenvrij shoppen via deze leverdienst. Het project wij.leveren wil een operationeel verdeelplatform realiseren dat andere steden en gemeenten inspireert tot gelijkaardige initiatieven.

Hoe ver staat wij.leveren nu? 

Het project startte in het voorjaar van 2021 en loopt 2 jaar. Na deze 2 jaar wil het projectteam een permanent operationeel verdeelplatform opzetten dat levensvatbaar en zelfvoorzienend is. 

Wij.leveren draait rond ‘samen sterker’, een wij-verhaal van gemeenten, externe partners én handelaars. Het eerste jaar 2021 stond in teken van de selectie van deze partners, namelijk de IT partner voor de opzet van het digitale verdeelplatform en een logistieke partner voor de duurzame leveringen. Beide partners zijn ondertussen bekend. Onze IT partner is Statik, het gekende Leuvense digitale bureau. En bpost wordt de eerste logistieke partner van wij.leveren.

Het Leuvense bureau Statik werd gekozen als partner voor de bouw van het platform. De testfase gebeurde in nauwe samenwerking met een divers groepje van 10 enthousiaste handelaars. Voor Leuven waren dat: Karma feel good store, Doekjes & Broekjes, Cyaan & Co, De Kleine Johannes & Demo-Spel. Voor de buurgemeenten nemen volgende handelaars deel: Les Muzes (Bierbeek), Vinikus&Lazarus (Lubbeek), bloemen Vannerum (Oud-Heverlee), Zenhuis (Haacht), Java (Rotselaar). Dit voortraject tussen Statik en de handelaars zorgde ervoor dat de juiste vragen werden gesteld en dat de bezorgdheden van de eindgebruikers, de handelaars dus, centraal stonden. Samen bouwden ze aan een eerste versie van het platform. Dit werd gedemonstreerd en getest op het event van 9 juni in het provinciehuis Leuven.

Bij de ontwikkeling van het wij.leveren platform willen we de eindgebruikers - de handelaars dus - maximaal betrekken. Nu Statik een eerste versie heeft van het wij.leveren platform, met enkele basisfunctionaliteiten, krijgen we graag feedback van de handelaars die binnenkort met dit platform zullen werken. Het invullen van de gebruikerstest duurt ongeveer 15 minuten. Jouw mening en inzicht zullen ons weer een stapje dichter bij een gebruiksvriendelijke en efficiënte tool brengen. We willen je - bij voorbaat - danken voor je waardevolle input. Wil je meedoen? Laat het ons weten via wijleveren@leuven.be

De komende weken/maanden staan in het teken van de integratie met bpost. Vanaf september zal het platform van wij.leveren volledig ‘up & running’ zijn. Tegelijkertijd worden er continue verbeteringen aangebracht en functionaliteiten uitgebreid. Het projectteam onderzoekt ook of er bijkomende lokale logistieke partner(s), zoals fietskoerier(s), kunnen ingezet worden.

Meer weten over wij.leveren?

SCHRIJF JE IN OP DE NIEUWSBRIEF